Sommige tuinen zijn groot, nog andere supergroot, maar de grootste uitdaging ligt toch wel in de kleine stadstuinen.

Iedereen kent die klassieke stadstuintjes wel van pakweg een 30m² groot. Zelden groter, soms zijn deze tuinen zelfs kleiner. Ingesloten door hoge tuinmuren en met de eeuwige inkijk van de buren. De typische stoepdal of straatklinker als verharding en hier en daar een struik weggeduwd in een hoekje of een reusachtige boom die alle omliggende stadstuinen en woningen domineert.

Nog enkele planten in een pot om de tuin toch een beetje op te fleuren. Soms een armtierig grasveldje en af en toe een tuintafel met enkele stoelen rondom… maar die je niet uitnodigen om buiten tot rust te komen.

Dan krijg je als ontwerper de uitdaging om deze kleine ruimte voor de volle 100% te benutten en tot zijn recht te laten komen. Maar hoe pak je dit aan?

Wil je een overdaad van planten en bloemen? Of juist een sobere en strakke belijning.

Wil je buiten lang keuvelen met vrienden en familie? of wil je juist het intieme benadrukken.

Wil je een kijktuin of wil je een actieve tuin?

Of wil je nog iets anders?

Maar soms moet je deze ruimte niet meer aanzien als ‘ tuin’ maar als een buitenkamer van het huis.

Steeds wil je als ontwerper de bewoners verleiden om naar buiten te komen.

In deze stadstuin was de belangrijkste wens. Wij willen naar buiten ! Lezen, eten, drinken, vrienden en familie ontvangen, met andere woorden genieten van ons eigen plekje.

Een bijkomende vraag van de opdrachtgever was om zoveel mogelijk zelf de tuin te kunnen aanleggen met eventueel onze begeleiding en hulp.

-- Bij deze, de eigenaars mogen trots zijn op hun geleverde werk.--

De woonkamer geeft via een smalle glazen deur/raam uitzicht op een lange nauwe gang. De achterliggende keuken geeft via een glazen schuifdeur toegang op deze gang. De achterdeur in de keuken komt uit op de ‘grote ruimte‘ van 4.5 op 4.5 meter. In het ontwerp heb ik deze smalle gang willen benadrukken met een pad in houten terrasplanken. Deze houten vlonder verbindt visueel en gevoelsmatig de ruimte achteraan met de woonkamer en benadrukt het perspectief in de tuin vanuit de woonkamer. Dit perspectief wordt versterkt door een doordachte plaatsing van lichtarmaturen en de waterspuwers aan de siervijver.

De dubbele keukendeuren worden benadrukt met 2 buxusbollen in pot. De aandacht wordt getrokken door een verhoogd geplaatste smalle vijver met drie waterspuwers ingewerkt in de tuinmuur. De afgewerkte hoogte van de vijver wordt verder gezet in een zit/ligbank. Deze bank is gemaakt uit gegoten zichtbeton. Onder de banken is het mogelijk om kleine spullen in houten kisten op te bergen. Deze ‘fruitkisten’ staan op wielen zodat ze snel en vlot kunnen weggetrokken worden. De bank werd herhaald tegen de achtermuur. Enkele kleurrijke kussens kriskras op de banken nodigen uit om neer te zitten met een goed boek.

Boven de banken en de vijver zijn er wandarmaturen voorzien zodat ’s avonds de ruimte wordt uitgelicht. De wandarmaturen lichten de vijver, de zitbanken en de planten uit. In het houten tuinpad zijn er grondspots in verwerkt zodat de gevel van onder uit wordt belicht.

Om een speels patroon en een nonchalant karakter te krijgen in de tuin is er geopteerd om te werken met stapstenen in blauwe hardsteen uit Henegouwen in diverse afmetingen. De ruimte tussen de stapstenen is opgevuld met fijne dolomiet en aangeplant met bloemende en geurende planten. Door de aanwezigheid van een bestaande schouw in de buitenruimte is er voorgesteld om in de hoek een vuurplaat in cortenstaal te plaatsen.

Niets zo gezellig om languit op de ligbanken te liggen keuvelen of te dromen in de vlammen van het houtvuur.

van koertje tot  ...terras
Stadstuin In Antwerpen
Stadstuin Antwerpen