Al enkele jaren heb ik tegen de muur een 30 tal verschillende houtsoorten hangen. Van de inheemse houtsoorten tot het meest exotische tropische hardhout. Netjes afgekort, niet te groot zodat ik ze ook nog mee kan nemen op verplaatsing. Maar best handig om te tonen als ik een houten terras voorstel aan mijn klant.

Steevast krijg ik dan wel de vraag voorgeschoteld: maar hoe ziet dit hout er uit na enkele jaren ?

En ik moest het antwoord schuldig blijven. Ja, ik kan wel zeggen het vergrijst maar dit tonen ?
Nee hoor, dat ging niet.

Die verweerde, vergrijsde oude houtstalen kreeg ik maar niet te pakken. Overal waar ik vroeg achter doorgeleefde oude verweerde planken, keken ze me vol medelijden aan. Wat vraag je nu ? Waarom geen vers gezaagde nieuwe plankjes? Dat is toch veel mooier, netter, properder ?

Tot mijn oudste zoon de trotse bezitter werd van een WerfAtelJee op 4 wielen, wat was me dat ding groot. Maar na enkele maanden renovatie ( eigenlijk strippen en volledig terug opbouwen) was die keet klaar. Maar dat AtelJee en nee dit is geen schrijffout, maar de naam van die barak op wielen, daar geraakte je zo maar niet in. Nee, je moest een gammel laddertje op. Echt niet veilig.

Als ik daar nu eens een houten terras bijmaak ? Met verschillende houtsoorten natuurlijk en we gebruiken verschillende bevestigingstechnieken en nog een trap natuurlijk in hout om in de stijl te blijven natuurlijk. Niet te groot hoor, even lang als het AtelJee en pakweg een 1.40 meter breed, meer niet.

Dan kan ik nu ook hout laten zien dat enkele jaren in weer en wind ligt. Niet direct, maar binnen een paar jaar of zo. En, hoe langer het daar staat, hoe grijzer, ouder, verweerder het wordt. Eindelijk heb ik dan houtstalen die in weer en wind liggen. Handig.

Maar na enkele jaren dit houten terras te gebruiken - en niet zoals een terras hoort gebruikt te worden, laat ons daar duidelijk in zijn - begon ik te beseffen dat sommige van mijn klanten toch graag een proper net terras hadden. Geen mos, geen kringen van potten of allerhande, geen strepen, geen vuil. Netjes, proper, niet meer, niet minder

Dus moest ik op zoek naar een reinigingsproduct en waarom dan niet een deel vuil laten en een ander deel van het terras proper maken? Zie je dadelijk het verschil. Dat is toch onze taak? Informatie geven.

En bestaat er dan niets om hout te kleuren ?

Ja hoor.