Hoe plant ik een haag?

“Ik zou één van de komende weekends mijn beukenhaag met blote wortel willen aanplanten. Waarop moet ik letten?”

In het aanbod van haagplanten heb je planten in pakken (bussels), deze zijn steeds met blote wortel. Planten waarbij de wortels verpakt zitten in een jutezak, zijn de kluitwortels en haagplanten die in pot worden aangeboden. Potplanten dus. Elk met zijn eigen manier om uit te planten.

Hoe start ik ?

Bepaal in de tuin waar de haag moet komen.

Leg je boom- of haagpalen uit. Je kan maximaal een lengte van 25 meter tussen 2 palen nemen of je zet ze om de 3/4/5 meter. Ik zie liever een haag dan een palenrij daarom om de 20/25 meter.

Boor je paalgaten met een grondboor. Je kan dit manueel doen of met een machinale grondboor. Je palen komen circa 80 cm de grond in en je neemt één à anderhalve meter boven de grond. Best geïmpregneerd, gepunt en geschild. Ik neem palen van 7 cm dik en een 2,20 meter lang.

Plaats de paal in het boorgat en klop deze nog even door. Boor een ander gat en plaats hier ook de paal in.

Zet de palen vast door in de tussenruimte grond in te stompen met de achterkant van de steel (rijf, hak, troefel of houten hamer).

Zorg ervoor dat de palen iets uit hun lood staan, tegengesteld aan waar de haag komt. De tussenpalen zet je wel loodrecht. Met het opspannen komt dit allemaal mooi recht.

Koord opspannen

Span tussen de twee palen op grondniveau een metselkoord. Trek deze zeer stevig aan. Zorg ervoor dat je metselkoord aan dezelfde kant zit van de paal, let erop dat deze niet naar het midden schuift van de paal (dus geen lus maken). Om een metselkoord goed vast te maken maak je best een dubbele mastworp.

Greppel graven

Steek met een spade vlak naast de koord in de grond. Spade loodrecht en evenwijdig aan de koord en nu zo diep steken als je kan. Gebruik eventueel je voet. Recht steken en zeker niet wrikken want je wil een mooi rechte wand in die sleuf. Loop zo heel de koord af.

Graaf een greppel uit van 30/40 cm diep en een spade breed. Leg alle grond vlak naast de greppel, aan de andere kant van waar de koord hangt. Is handiger voor het planten. Vermijd ook om de uitgegraven grond vast te lopen met daarop te staan, stappen, springen of...

Wil je compost of andere bodemverbetering toevoegen? Spreidt deze over de uitgegraven grond en deels in de greppel. In de greppel werk je deze licht in met een spitvork.

Hoeveel planten per lopende meter ?

Hoe groot wil je ze aankopen ?

Voor planten tot 30 cm hoog neem je best 7 stuks per lopende meter.

Voor planten tot circa 80 cm hoog, 5 stuks per meter.

Planten tot de maat tot 150 cm neem je 4 stuks per lopende meter.

We kunnen nog grotere haagplanten nemen maar deze worden meestal in kluit aangeboden. Dit is voor de volgende keer.

Haagplanten wordt steeds aangeduid met een dubbele maat bv 100/125 of 125/150. Je planten zijn dus 100 tot 125 cm hoog of 125 tot 150 cm. Voor alle duidelijkheid, wortels worden niet mee gemeten in de maataanduiding.

Of je nu Fagus sylvatica (beuk) , Ligustrum ( liguster), Craetagus( meidoorn) of Carpinus ( haagbeuk) neemt, het aantal stuks per lopende meter blijft hetzelfde.

Persoonlijk werk ik graag met de maat 125/150. Een hoogte die je ziet staan in je nieuwe tuin en die al wat body heeft.

Je kunt natuurlijk je bestelling door een goede kweker laten leveren, maar je kan het ook zelf gaan afhalen. Heb je een lichte vrachtwagen met gesloten cabine dan kieper je de bussels in de camionette en klaar. Maar de meesten onder ons, ik ook, wij gaan onze planten halen met een aanhangwagen of remorque natuurlijk.

Remorque laden

Hier enkele tips voor het laden van die bussels haagplanten of beter alle blote wortelplanten.

Leg een zeil op de bodem van je remorque, zorg ervoor dat cc 1/3 op de bodem ligt en dat 2/3 van het zeil over het achter spon rust. Het achter spon is dat stuk dat het dichtst tegen de wagen zit, voor alle duidelijkheid :).

Stapel je bussels met de wortels tegen het achter spon. Zorg ervoor dat de bussels compact tegen elkaar liggen.

Werk de rij tegen het spon af.

Leg nu de volgende rij tussen de takkenbundels van de eerste rij. De wortels van de 2de rij mogen gerust de wortels van de eerste rij overlappen. Maar duw alles even stevig tegen elkaar aan.. Doe zo verder tot de haagtoppen tegen het voorspon ( achterkant van de remoque dus) komen.

Begin nu boven op de allereerste rij tegen het achter spon opnieuw met de volgende laag haagplanten. Wortels tegen het spon. Opletten, zorg ervoor dat het zeil mooi strak tegen het achter spon blijft tot alle bussels geladen zijn. Dus haal dat af en toe eens naar boven.

Eigenlijk kun je het vergelijken met de laagjes in een lekkere lasagne.

Het zeildoek trek je nu voorzichtig over alle wortels en je zorgt ervoor dat zeker de zijkanten mooi zijn ingestopt. Enkele sjorbanden of een veiligheidsnet erover om de goederen veilig te vervoeren, je transportborderel en je kunt op weg.

Je planten zitten lekker beschermd tegen de wind en de wortels kunnen zo niet uitdrogen.

Thuis

Thuisgekomen laat je de planten onder het zeil zitten tot je deze nodig hebt om uit te planten. Bij schraal, koud, windstil weer zonder zon kun je de bussels allemaal uitleggen. Maar eerlijk? Haal maximum 100 planten uit, verwerk deze en begin dan pas aan de volgende.

Hagen planten

Hagen plant je op een regelmatige afstand en je let erop dat je het aantal stuks per lopende meter in ere houdt.

Trucje om de tussenafstand te bepalen. Meet je schoenmaat. Met verf zet je tussen hiel en tip de tussenafstand af met verfstip. Mijn werkschoenen hebben verschillende kleurstipjes ( rood, geel en wit ). Omdat ik rechtshandig ben, staat zo'n stip op mijn rechterschoen.

Ik sta met mijn rechtervoet in de geul, onder mijn linkerarm heb ik de losgemaakte bussel planten. Ik neem 1 plant en zet deze tegen de loodrechte wand. Met mijn linkervoet schraap ik van de uitgegraven grond in de sleuf en op de wortelpruik. Met mijn rechterhand 'leuter' ik met de plant en ik let erop dat de wortelhals even hoog zit als het maaiveld, liefst zelfs iets hoger maar zeker niet dieper! De grond wordt dan goed tussen de wortels verspreid. Met mijn rechtervoet druk ik de geschraapte grond even aan. Ik zet mijn hiel ter hoogte van de stam en zet de volgende plant. Je hiel niet op of tegen de stam zetten! Je beschadigt de bast.

Na alles uitgeplant te hebben, neem ik de troefel en ik aard de greppel verder aan met de uitgegraven grond. Ik loop langs de haag en ik recht de planten. Op hetzelfde moment druk ik de grond nog eens extra aan met druk op de hiel (niet de tenen). Weerom, ik let erop dat ik niet de stam of wortelhals beschadig met mijn schoenmaat 46.

Ben je met twee aan het planten?

De ene plant en moet niet met zijn voet grond in de sleuf schrapen, dat doet de 2de man natuurlijk met de troefel.

Spandraad

De kant waar je de plantkoord heb opgespannen is ook de kant waar de spandraad komt.

Maak de eerste spandraad vast aan de paal, rol uit en maak deze vast met spanbeugel aan de volgende paal. Neem gegalvaniseerde draad van 1,8 of 2 mm dik

Deze draad komt bij ons op kniehoogte. Grote planten? Dan komt er een bijkomende spandraad op borsthoogte.

Span gelijkmatig de 2 kabels aan.

Maak de planten aan de kabel vast met een bindbuis of Max tang. Een Max tang is een speciale tang die een tape rond de stam en spandraad slaat en met een nietje vastzet. De kleur van de tape bepaalt de levensduur van deze. Gaande van 1 jaar tot 5 jaar. Werkt snel maar het toestel is nogal prijzig in aankoop.

Snoei zeker de bovenkanten even in van de haagplanten zodat de planten kunnen uitstoelen.

Meer lezen ?

Zie Graven van sleuven voor haagaanplant of Tips voor aanplanten haag en borders?

Wie zei ook weer: een haag planten ? Joenk das het gemakkelijkste van alles !

Haagplanten Fagus sylvatica
Haagplanten buxus haag