Maar hoe begin ik eraan?

Begin zeker niet te groot, een 3 à 4 vierkante meter is een mooie oppervlakte om mee te beginnen. Die deugnieten vinden het zaaien plezant, het onkruid wieden haten ze, het oogsten vinden ze een plezier om daarna hun zelf geoogste worteltjes op te eten.

Met wat geluk lusten ze hun zelfgekweekte spruitjes wel.

Begin eerst met het spitten van het perk, verwijder onkruiden, wortels, stenen, al wat niet thuishoort in een tuintje. Tip: spit zware klei- en leemgronden in het late najaar en laat de winter de grond verkruimelen en breken. Zandgronden spit je beter om in het voorjaar.

Tijdens het spitten voeg je overvloedig compost en/of organisch materiaal toe. Spit best 2 spades diep. Egaliseer met een hark het oppervlak. Baak de omtrek af met enkele planken die je hoger laat komen dan de grondslag. Je kan met deze planken de oppervlakte ook verdelen in kleinere vakken. Eventueel hoog je de oppervlakte op.

Zaai of plant groenten die snel uitkomen, dit vinden kinderen leuk. Ik denk aan salade, radijsjes of worteltjes. Maar ook erwtjes kunnen, of zelfs zonnebloemen, zoete maïs of aardbeiplantjes. En dan vergeten we nog onze boontjes.

Een glasruit kan je wel ergens ook gebruiken om de plantjes sneller te laten groeien. Moet zelfs geen echte eenruiter zijn. Die glazen vaas of kaasstolp kan ook.

Om slakken tegen te houden kan je een koperen buis of een gestripte elektrische kabel spijkeren op je houten omlijsting. Eentje op een 3-tal cm onder de bovenkant, eentje een 5-tal cm boven de grond. Slakken houden niet zo van koper.

En , niet vergeten, na het zaaien best een plakkaatje erbij met wat je juist gezaaid hebt en wanneer.

Je kan deze plakkaatjes aankopen, maar nog plezanter is om deze door de kinderen te laten maken.

Een plankje of een stukje tegel of leisteen is handig. Maar je kan ook een oude vork nemen die je met de steel in de grond duwt en tussen de tanden steek je een foto, best wel even plastificeren.

Smakelijk en veel plezier


luk