God ja, het klopt wel ergens dat je 's nachts niet in de tuin ga werken, maar als je in de zomer 's avonds laat met de vrienden nog gezellig buiten zit met een glaasje wijn en een hapje, dan is het plezanter dat je elkaar in de ogen kunt kijken of ziet wat er op je bord komt te liggen en dit met een sfeervolle en aangenaam lichtje.

Eén kabeltje is echt niet genoeg.

We kijken even verder.

Ik kom te veel in nieuwbouwwoningen waar er maar één kabeltje van 3G1.5² naar buiten ligt voor een armzalig lampje en dan liefst nog zo een 500watt spot op een paal van 3 à 4 meter hoog. Met een beetje geluk is er nog gedacht aan een buitenstopcontact. Dit kan natuurlijk, maar wat is er mis met even verder na te denken?

Wat is er mis om eens na te gaan voor wat je allemaal elektriciteit nodig hebt?

Hoe dikwijls merk ik niet tijdens gesprekken met klanten dat er wordt gedacht aan een automatische poort en dan liefst eentje met elektrische bediening en videofonie. Of dat er wordt gedacht aan een zwemvijver, zwembad, vijver of jacuzzi. En daar hoort toch een pool house bij? Of nee liever een groot tuinhuis waar je kan knutselen, schaven en boren en lassen en ... ? Womanscave, Mancave of Kidscave, je kan het zo gek niet bedenken of je hebt wel ergens een lichtpunt en of een stopcontact nodig.

Al is het maar voor die haagschaar, de grasmaaier, een kantenmaaier of robotmaaier. Of nemen we eentje die op benzine werkt? Of kiezen we met een stroomkabel? Of toch gaan voor die met een batterij? Maar waar laden we dan die batterijen op, waar plaatsen we de laadstations?

Enkele stopcontacten in de tuin plaatsen, kan handig zijn. Voor de pubers die hun muziek willen laten horen voor gans de buurt, of wanneer je met tropische temperaturen even buiten de strijk doet of op de laptop werkt. Maar misschien werk je toch nog graag met een verlengkabel voor de grasmaaier of kantenmaaier ? Maar gaan we die dan dwars de tuin door leggen vanuit de veranda of garage ?

Of misschien denk je aan die nieuwe buitenkeuken met een elektrische BBQ of dat ijskastje voor een koele witte wijn of die hapjes en die pintjes.

En geef toe, de laatste jaren fietsen we meer en meer op elektrische fietsen, maar die fietsen moeten wel opgeladen worden, net zoals onze elektrische auto. En een verlengkabel vanuit de berging over het tuinpad naar de oprit of naar de overkant van het straat staat echt niet.

En voor je het weet heb je heel wat leidingen naar buiten lopen.

Reken maar even mee.

Wat voorzie je dan?

Ik som even op wat wij regelmatig tegenkomen:

 • Een lichtkring in de voortuin
 • Eentje in de achtertuin
 • Eentje aan het terras bij het huis
 • Stopcontacten voor de grasmaaier, haag en de strijk
 • Een kring voor .....

En dan zijn ze terug mee

 • Circuit voor buitenstopcontacten (max 8 punten) want waar blijf je met je laptop, gsm of strijkijzer of tuinmachientjes?
 • Graag een apart circuit voor buitenstopcontacten die uitsluitend met water te maken hebben (vijverpompen, jacuzzi, zwembad, zwemvijver, stoombaden, hamams, sauna's …) vind ik net dat ietsje veiliger.
 • Lichtarmaturen voortuin want we ontvangen graag onze gasten zonder struikelpartijen en dat ze weten: hier is de voordeur.
 • Lichtarmaturen vlak bij de woning : het terras waar we luieren, zitten, eten, werken tot 's avonds laat.
 • Lichtarmaturen achtertuin zo dat we wat perspectief en diepte creëren maar ook die mooie kroon uitlichten
 • Lichtarmaturen zijtuin.
 • Circuit voor veiligheidsverlichting en veiligheidssensoren
 • Voedingskabel voor in het tuinhuis
 • Voedingskabels en stuurkabels voor poorten, videofonie
 • Laadkabels voor gebruiksvoorwerpen (auto, fiets, maairobot ...)
 • Wachtbuis voor degene die zeker wordt vergeten


Opgeteld komen we dus al op tien kringen voor het buitengebeuren !

In de praktijk ligt dit meestal tussen de vijf en de acht ( niet iedereen wil een zwemvijver of tuinhuis)

Verbazend hoe dikwijls ik meemaak dat de bouwheer vol trots zegt:

Er zijn al kabels voor elektriciteit voorzien voor buiten!

Fijn, hoeveel ?

Euh twee , een voor licht en het ander voor een stopcontact.

Daar komen we niet mee, beste man.

En na het debacle over het aantal kabels moeten we gaan nadenken WAT we gaan verlichten WAAROM we iets gaan verlichten en HOE we dit gaan doen.

Maar dat is voor volgende keer.

Luk