Binnen en Buiten
De eerste opmerking die ik kreeg van mijn mogelijke opdrachtgever:
" Ik wil van binnen naar buiten lopen zonder een trede of opstapje. Ik wil het echt niet weten dat ik met een dienblad vol hapjes en drankjes zou struikelen. Nee de vloerpas van binnen moet buiten verder lopen en dan nog liefst van al met dezelfde tegels. Dat gaat mooi zijn."
Fantastisch idee !
Een groot raam met dubbele schuifdeuren die naar weerskanten alles opentrekken en de ochtend naar binnen trekt. Je wil zo naar buiten. Het gevoel van ruimte en de weidsheid van de velden wordt in je keuken en zitruimte gezogen. Je leeft als het ware IN je eigen weidse wereld...
En dan begin je te kijken of dit wel allemaal kan en moet je de klant soms teleurstellen. Jij bent de boeman, die moet vertellen dat het gekozen verzonken raamprofiel niet geschikt is om langs buiten onder de vloerpas van het terras te komen. Want het vliegenraam schuift over een buitenrail of de afwatering van het raamprofiel is langs de frontzijde getrokken.
Of je moet zeggen dat de architect de waterkering enkel en alleen maar rond de dorpels van de schuiframen hoog genoeg heeft ingepakt, maar de gevels heeft vergeten. In de aangrenzende buitenmuren zit de waterkering maar op tradionele hoogte: -10 cm onder de vloerpas.
Met een glaspartij van 6-7 meter lengte kan je het terras perfect aanpassen aan deze lengte. Het blijft ruim genoeg voor die lange eettafel en enkele zetels . Maar wat met een schuifraam van pakweg 3 meter ? Een terras van 3x3.4 dan ? Je kan niet groter want in de aanliggende muren zit die waterkering ineens 10 cm lager.
Want weet je? Water is een raar beestje.
Als grond of tegels of weet ik wat, hoger komt dan de waterkering in de gevels , dan zal water doordringen boven die waterkering. Het gevolg ? Mosaangroei, vochtige of klamme gevelstenen en, als de spouw vervuild is, kan dit vocht doordringen tot in de binnenruimtes. Met alle kwalijke gevolgen voor je leefomgeving.
Er zijn oplossingen!
Je kan je terrastegels op tegeldragers plaatsen, je kan je muren boven de waterkering verdichten met een fysieke vochtbarrière. Of je kan werken met een houten terras . Maar alstublieft, zorg er steeds voor dat er geen fysieke verbinding is tussen de gevels en de grond of verharding boven die verdomde waterkering.
Maar wat vooral belangrijk is, praat vanaf het prille begin van je bouwplannen dit grondig door met je architect.
Wil je hulp hierbij, wij verzorgen ook advies zonder enige verdere verplichting.
Ps
ik kreeg na mijn opmerking de vraag : wat is een waterkering?
Dat is een fysieke barrière dat er voor zorgt dat waterdoordringing wordt tegengehouden.
Deze laag is van kunststof of roofing die waterpas op de onderste laag stenen wordt geplaatst en belet dat vocht kan binnendringen in de woning via de muur. Eigenlijk is dit voor tuinaanleg een heilige grens die niet mag overschreden worden.
Met dank aan Bouwinfo.be en Reynaers.