Stabilisé maken
Onlangs bezocht ik een klant.
Echt niet het beste moment.
Zuchten, blazen, sakkeren en duvelen omdat hij een kleine kubieke meter stabilisé aan het draaien was met een betonmolen.
8 scheppen zand op 1 deel cement. Mengen en dan proberen alles uit de molen te slaan want de helft blijft kleven tegen de wanden. Een merde.
Resultaat ? Een halve kruiwagen.
Echt snel vooruit ging dat niet. Zijn klinkerwerkje schoot niet echt op.
Ik vroeg of hij ergens een betonplexplaat of iets anders had liggen. Groot genoeg om een mooi bergje te maken met zand.
" Ja, dat heb ik, wacht even " Wat spullen opzij en daar komen 2 platen te voorschijn.
Platen netjes naast elkaar gelegd en uit de ' grote hoop zand ' werden drie kruiwagens overdadig gevuld. Zoals we hier zeggen met een 'toreke' er op. Kruiwagens op de plaat uitkieperen zo dicht mogelijk op elkaar.
Onze kleutertijd komt terug.
We leggen een zak cement van 25 kg op onze bergtop . Met onze troefel steken we de zak doormidden. De beide helften tillen we één voor één op en laten zo de cement zachtjes uit de zak stromen. We verdelen de cement gelijkmatig over de flanken van onze berg.
Onze tweede zak volgt dezelfde weg. Rustig aan, je wil echt geen stofwolk van cement de lucht inblazen. Opnieuw steek je de zak in het midden door en je herhaalt het spreiden.
Met de troefel steek je onderaan in de hoop. Je gaat met die volle schep naar opzij en start een nieuwe hoop. Laat de troefel van vrij hoog draaien op een nieuwe hoop. Het zand met de cement rolt van de flank naar beneden. Doe dit tot de eerste hoop volledig verzet is naar de 2de . Herhaal dit nog 1 maal en schep dan voor de 3de maal het mengsel in je kruiwagen. Rij naar je losplaats.
Klaar.
In geen tijd , 4 kruiwagens stabilisé afgedraaid.
Oja, en gebruik beter rijnzand. Net dat ietske beter en sterker.