"Ja meneer, mevrouw, dat is antislip.

Die ribbeltjes zorgen ervoor dat je niet uitglijdt als het geregend heeft."

De oelewapper die dit fabeltje in de wereld heeft gestuurd moesten ze kortwieken. Verkoopsprietpraat, maar iedereen spreekt nu wel over antislipplanken.

Van een kemel gesproken. Die ribbeltjes, groeven beter gezegd, dragen helemaal niets bij tot de stroefheid van een plank.

De stroefheid van eender welke verharding bepaalt of je onderuit gaat of niet, antislip dus. Integendeel, ze zorgen ervoor dat een plank nog gladder wordt. Die groeven worden in de plank gefreesd tegen het schotelen van een plank. Planken worden gezaagd uit boomstammen en in die boomstammen zitten jaarringen. Moet je maar eens op letten als een boom wordt omgezaagd en je kijkt naar de doorgezaagde stam, je ziet de jaarringen mooi in cirkels liggen . Tel maar, dan heb je een idee hoe oud de boom was.


Close Up Van Jaarringen Op Boom

Als je dwars op een plank kijkt, op de kopse kant, dan zie je de jaarringen van de stam. Door de weersinvloeden en het natuurlijk drogen van het hout, hebben de jaarringen de neiging om zich in een rechte lijn te zetten, maar omdat de plank gezaagd is uit een stam en dus recht op recht, gaat zo'n plank dan schotelen. De jaarringen strekken zich en de vorm van de plank verandert van een recht op rechte plank naar een bol staande plank.

Om dit tegen te gaan of in ieder geval sterk te verminderen wordt er op de convexe kant van de jaarringen, voegen in de plank gefreesd of gezaagd. Gevolg de spanning op de jaarring vermindert en het schotelen zal achterwege blijven of sterk gereduceerd.)

Maar enkele tekeningen zijn duidelijker dan saaie tekst


Doorsnede Van Een Stam
Waar zagen we onze planken
schotelen van een plank

Nog een fout die ik vaak tegenkom en waardoor een houten terras nog gladder wordt. Ze plaatsen de planken met de ribbeltjes naar boven gericht en niet naar onderen.

Ribbeltjes naar boven; het water blijft langer in die sleuven zitten en droogt minder snel op . Meer kans dat vuil, zand en stof zich nestelt in die zaagsnedes en dat samen met de langere droogtijd van de plank is een ideale voedingsbodem voor mossen. Planken met ribbels naar boven moeten afwaterend gelegd worden evenwijdig met de plank of beter gezegd evenwijdig met de 'ribbelkes'.

Nee gezaagde, geschaafde licht op geschuurde planken of in de omgang, de gladde terrasplanken, zijn stroever dan deze met ' Ribbelkes '. Ze drogen vlugger, minder kans op vuil maar ook minder mosaangroei en wat ook meegenomen is minder onderhoud en schoonmaken.

Oja er zijn terrasplanken waarbij sleuven zijn getrokken zowel in het bovenvlak als in het ondervlak, neem dan de fijnste naar boven gericht.

Ook even meegeven: hout is van zichzelf niet glad, hout is een stroef materiaal. Er is alleen een verschil in stroefheid tussen zachte houtsoorten en tropische hardhoutsoorten.

Met de bedenking: zachte houtsoorten nemen meer vocht op en hebben daardoor dus meer kans op groene aanslag en worden daarom gladder dan bv de tropische hardhoutsoorten.

Dus terrasplanken leg je best met de groeven naar onder.

Als laatste wil ik even een discussie aanhalen die we enkele jaren geleden hadden op bouwinfo

Ik kopieer even schaamteloos maar wel met toelating, enkele reacties op het gebruik van terrasplanken met "ribbelkes "

Bert schreef :

Bij ons dus ook de geschaafde kant naar boven. En je krijgt de mensen maar niet uitgelegd dat die ribbekes helemaal geen antislip zijn. Bovendien blijft het water in die ribbekes staan dus rapper sleet en rot.

Roover schreef :

Wooww, knap terras, veel mooier dan met van die stomme ribbeltjes. Ik kan trouwens uit eerste hand bevestigen dat zo'n ribbels geen bal helpen als antislip.

Op 2 verschillende plekken (bij vrienden, na gezellig dineetje met te veel drank, ge weet hoe dat gaat ) uit beleefdheid mijn sigaretje buiten op het terras gaan roken, in de herfst of de winter... 2 keer serieus verschoten, waarvan 1 keer een halve meter lager in het gras... Waren allebei terrassen in "bankirai met antislip ribbeltjes"

Guest schreef:

Wij hebben ook glad( ik bedoel hiermee, zonder ribbelkes, want glad is het dus absoluut niet) terras... ons vorig huis had ribbelkes... de ribbelkes waren wel een PAK gladder zenne! Daar groeit veeeel makkelijk mos in, moeilijk proper te houden, je borstelt je er een ongeluk aan

Pthomas schreef:

zoals vele anderen wist ook ik niet dat de ribbels naar onder moesten liggen. Maar als ik de foto's zo zien... prachtige terrassen!!! ergens vond ik die ribbels niet zo schoon. Het geeft geen "rustig" uiterlijk.

Met dank

Luk